Vad har vi läst? Vad gillade vi mest? Vad kommer vi minnas av barnboksåret? Så här sammanfattar Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo på Bladen brinner sitt 2016.
Hur har ditt barnboksår varit?
Johanna:
– Väldigt bra, och ovanligt inläst! Jag har läst ungdomsböcker i årtionden, men mer nyligen kommit in på barnböcker för slukaråldern. Nu i samband med Bladen brinner har jag även börjat nosa på bilderböcker. Det har varit ett mycket roligt och mycket lärorikt läsår.
Lisa:
– Ja! Läsåret har varit brett, tack vare podden. Jag har läst fler böcker för slukaråldern, och fler kapitelböcker för sex, sju, åttaåringar än vanligt. Och fler faktaböcker! Och det har kommit väldigt mycket bra.
Vad läste du under året 2016 som du fortfarande går omkring och tänker på?
Lisa:
– Jag tänker väldigt ofta på en bild i bilderboken ”Flykten” av Francesca Sanna. Jag översatte den förra vintern, och det finns en bild där som föreställer en mamma som håller om sina barn. De är på flykt undan krig. I texten får man veta att barnen är rädda i mörkret, när de gömmer sig för gränsvakterna. Det står: ”Men mamma är med oss, och hon är aldrig rädd.” Och på bilden sover barnen lugnt i sin mammas famn, medan mamman gråter ner i deras hår. Jag kan inte släppa den bilden. Jag grät varje dag när jag översatte texten. Det är en väldigt fin bok.
Johanna:
– Jag tänker nog oftast på det generella att barn- & ungdomsförfattare är så bra på att hänga med i svängarna och ta upp aktuella ämnen som till exempel trans och hbtq, fattigdom, olika sorters familjekonstellationer, klass, integration, mångfald. Allt finns i barnlitteraturen, och det är genomtänkt, bra skrivet och skitsnyggt paketerat. Vuxenlitteratur är mycket långsammare på att få in det här dagsaktuella. Men det är inte specifikt för bokåret 2016, utan det är sen gammalt.
Vad blev du själv - som författare - mest inspirerad av att läsa?
Johanna:
– Om jag ska utgå ifrån ett par titlar, så ”M varken mer eller mindre” av Petra Backström för tonträffen och humorn. (Och det är en debut! Dör av avundsjuka!), och ”Allt som blir kvar” av Sandra Beijer för det fina drivet och de exakta formuleringarna. Så himla bra skrivet. De två är ungdomsböcker, och jag skriver en egen sån nu. Därför var de mycket inspirerande.
Lisa:
– ”En myras liv”, av Linn Gottfridsson är nog den som mest akut fått mig att vilja kasta mig över datorn och skriva i år. Och teveserien ”Skam”! Fast okej, nu var det böcker vi skulle prata om... Jag har också rimmat en massa på fjant under 2016! Det skyller jag på Mårten Melin (som i och för sig inte rimmar, men som pratade med mig om dikter en gång) och Emma Adbåge, och på ”Under ett rabarberblad” av Lena Sjöberg.
Johanna:
– Skulle kunna säga tio titlar till. Det har kommit många bra böcker som har inspirerat mig i år.
Favoritbilderbok från året som gick?
Lisa:
– Förutom ”Flykten” som jag redan nämnt säger jag nog ”Pudlar och pommes” av Pija Lindenbaum. Jag är mycket svag för hennes humor när det kommer till ordval.
Johanna:
– Jag väljer Matilda Rutas ”Ninna och syskongrodden” för att den har en bredd och en mångfald som kommer in på ett naturligt sätt. Och att den är så varm och känsligt berättad. Och jättebra!
Bästa högläsningen?
Johanna:
– Hmm … I don’t do högläsning. Men Ulf Starks ”Djur som ingen sett utom vi”. Den skulle till och med jag kunna läsa högt!
Lisa:
– I do väldigt mycket högläsning, som kompensation då. En dag i somras läste jag mig till exempel hes på de fyra böckerna om Jördis, av Elin Lindell. Det var en bra och fnissig dag i mitt och mina barns liv! Den senaste, som kom i år, heter ”Upphittat: Tiger och Silverfisk.” Jag älskar dem för humorn och vardagsnärheten.
Bästa 9-12?
Lisa:
– Jag tyckte verkligen om ”Noel och den magiska önskelistan” av Janina Kastevik!
Johanna:
– En av mina favoriter i år är Jenny Jägerfelds ”Brorsan är kung”.
Favorit bland svenska ungdomsböcker?
Johanna:
– Nu har jag ju fuskat och sagt två redan, så jag drar till med Sara Ohlssons ”Ingen normal står i regnet och sjunger” på den här frågan. Den är feministisk, rolig och pirrig. What’s not to love?
Lisa:
– Jag säger ”M varken mer eller mindre” av Petra Backström.
Bästa faktabok?
Lisa:
– ”Fantastiska fakta om djur” av Maja Säfström. Illustrationerna är så väldigt, väldigt fina, jag vill typ riva sönder boken och sätta djurteckningarna på väggen. Och så är det humor i texterna också! Det är A och O när det kommer till faktaböcker som ska gå hem hos just mig – att man lär sig grejer OCH får fnissa åt typ… pratbubblor. ”Djuren i skogen -Vinterboken” av Sarah Sheppard är också en favorit, av exakt samma anledning.
Johanna:
– Även om jag är dålig på att läsa fakta måste jag säga två titlar. ”Feminism pågår” av Sassa Buregren och Elin Lindell för ålder 9-12, och ”I mitt namn, en bok om att vara trans”, redaktör Moa-Lina Olbers Croall för typ 12+.
Bästa översatta titel?
Johanna:
– Jag gillade Becky Albertallis ”Bara tre ord” som kom i höst. Och Sarah Crossans ”Vi är en” som är prosalyrik. Att det är det måste nämnas varje gång. Det är så härligt att läsa.
Lisa:
– En översatt ungdomsbok som jag verkligen tyckte om var ”Tala är guld” av Cammie McGovern. Och ”Tschick” av Wolfgang Herrndorf!
Vilken bok grät du till?
Lisa:
– Allt? Jag gråter nästan hela tiden när jag läser. Men jag började lite oväntat verkligen storgråta åt ”Under ett rabarberblad” av Lena Sjöberg när jag läste den första gången. Det är något med tonen i dikterna där som träffade så väldigt exakt just den dagen.
Johanna:
– ”En Myras liv” av Linn Gottfridsson.
Vilken bok fnissade du åt?
Johanna:
– ”En Myras liv” av Linn Gottfridsson.
Lisa:
– Jag fnissade till exempel åt dialogen i ungdomsboken ”Let it snow” av John Green, Lauren Myracle och Maureen Johnson.
Vilken av alla intervjuer du gjort till podden vill du tipsa vidare lite extra om?
Johanna:
– Den med Linn Gottfridsson. Hahaha! Hur många gånger ska vi nämna henne?
Jag vill egentligen tipsa om alla intervjuer vi har gjort, men jag gillar den med Linn Gottfridsson dels för att jag gillar Myran, som ni märker, men också för att vi bland annat pratar om varför hon ville skriva en relationsbok och om vad som annars finns att läsa med killar i huvudrollen i just det 6-8- åldersspannet = mycket äventyr. Inte så mycket om killar som tänker och känner och bara har en vanlig vardag. You had me at hello, kan man också säga. Vanlig vardag är min bästa handling, och om den innehåller killar som tänker? Ojoj, var betalar jag?
Lisa:
– Jag tycker Lisen och Emma Adbåges snack om att vara tvillingsystrar och sitta i varsitt rum och teckna och känna gemenskapen genom väggen blev bra.
Har du hunnit tjuvläsa något från vårens utgivning?
Lisa:
– Faktiskt har jag tjuvläst väldigt mycket redan, och känner EXTREMT STOR PEPP!!! Det kommer väldigt mycket bra. En av mina största favoriter är Anna Ehrings ”Miras Martin” som släpps i mars. Den är för såna som är från 9 år och uppåt, till exempel uppenbarligen 37.
Johanna:
– I vår kommer också ”Tell me three things” av Julie Buxbaum, och då heter den ”Tre saker du inte vet om mig”. Den är så bra! Romantisk feelgood, jag älskar den. En stor del i den är en mejlkonversation, och alla som går igång på konceptet att lära känna någon helt via brev – det här är er bok. Superromantisk och härlig och även mycket rolig. Bra böcker måste ha smart humor, tycker jag, och det har verkligen Julie Buxbaums.
Vem vill du prata med i podden i vår, och om vad?
Johanna:
– Jag vill prata med Ulf Stark om att vara en kreativ människa under lång tid, flera decennier. Hur lyckas man man det? Tar idéerna slut, hur orkar man, hur gör man, vill man ge upp, vad händer då?
Lisa:
– Jag vill prata med Sara Lundberg, som jag vet gör en bilderbok för äldre barn som ska heta ”Fågeln i mig flyger vart den vill”. Den blir helt makalös. Helst vill jag stå bakom ryggen på henne när hon målar och höra exakt hur hon tänker, men jag vet inte? Kanske är det liiiite störande att jobba med mig hängandes över axeln?