top of page

Det är bokrea, och reautbudet känns lite som en djungel. Här är Bladen brinners 10 favoriter i reahyllorna!

1. Vi springer, av Joar Tiberg och Sara Lundberg.

En bilderbok som passar från 3 år, som handlar om två barn som springer. De passerar till exempel Villa Villerkulla! Och Grönland! Och Mumindalen! Bilderna är helt fantastiska (hälsar Lisa som har en av dem som tavla på väggen hemma). Sara Lundberg kommer ni få höra i podden i vår!

2. En mördarkatts dagbok, av Anne Fine (text) och Emma Göthner (ill).

En jätterolig kapitelbok för barn från 5 år, skriven ur... jamen, kanske världens drygaste katts perspektiv. Den är lättläst, så har man knäckt läskoden kan man kanske klara av den själv. Men det är också rolig högläsning!

3. Ishavspirater, av Frida Nilsson.

Alltså - kärleken till Frida Nilsson. DEN ÄR SÅ STOR! Den här fantastiska boken sägs vara från 6 år, men den är rejält otäck på sina ställen, så... Från 9 år? 10? I alla fall i Lisas hem. Den är fruktansvärt spännande och enormt bra, och är en läsupplevelse för både vuxna och (modiga) barn. Har hört lärare som läser den högt i 4:or med extremstor behållning.

4. Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner, av Siri Spont (text) och Jonna Björnstjerna (ill).

En 6-9-årsbok med ledorden vardag, humor och igenkänning. Siri Spont intervjuade vi i avsnitt 7 av podden, och då sa hon att ett av hennes hemliga mål med sitt skrivande är att skildra förortsungar i roliga berättelser där det inte upplevs som tungt och jobbigt och svårt att bo i förorten och ha ett icke-svenskt-klingande namn. Emre är en av våra absoluta favoritkaraktärer.

5. Skuggsidan, av Per Gustavsson.

Har ni hört intervjun med Per Gustavsson i avsnitt 8? Han har gjort så många böcker att han själv har tappat räkningen. Men det här är en av hans mer lågmälda bilderböcker, och den passar från 3 år. "Finstämd mysrysare" lanseras den som, och det är rätt talande.

6. Mitzi på maskerad, av Mårten Sandén.

I första avsnittet av Bladen brinner intervjuade vi en av våra absoluta favoritförfattare. Mårten Sandén borde alla läsa, om vi får bestämma. ALLA! Den här boken är för 6-9 år, och Mitzi är en sån där karaktär som liksom... stannar kvar. Här hatar hon maskerad. Varför ska man klä ut sig och låtsas vara någon annan? Så obehagligt. 

7. Världens viktigaste kyss, av David Levithan. Övers. Helena Hansson.

En ungdomsbok som vi uttryckte vår stora kärlek till i avsnitt 9, när vi intervjuade översättaren Helena Hansson. Då så Johanna att "den är som 'Torka aldrig tårar utan handskar' " fast komprimerad till 196 sidor. Och det är den. Så SJUKT bra! Och rörande. Och viktig.

8. Vi ses i Obsan, av Cilla Jackert.

Cilla Jackert är bra! Henne borde ni läsa om ni inte redan gjort det. Hon skriver (mest?) för TV (Spung!) och film (Känn ingen sorg!), men har också skrivit två mellanåldersböcker. Det här är en av dem, och den kan man läsa från 9 år. Utspelar sig i Stockholm, för den som älskar Stockholmsskildringar!

9. Ramona, av Marta Söderberg.

När vi pratade om pappor i litteraturen i avsnitt 4 började vi nästan gråta när vi skulle berätta om Ramonas pappa i den här ungdomsboken. En sån kämpe! Ger aldrig upp! Bokens ämne är tungt (självskadebeteende), men den känns ändå hoppfull, och man sträckläser den, vill aldrig sluta. Från 15 år, kanske?

10. Vad gör man inte, av Maja Hjertzell.

Är det här den bok vi tipsat om flest gånger i Bladen brinners historia? Kanske. Det är en ungdomsbok vi inte kan släppa. Fyra berättarperspektiv, fyra nästan vuxna syskon, ett komprimerat familjedrama. Den är kort och extremt tät. Lyssna på avsnitt 3 för en intervju med Maja Hjertzell om boken! Och läs den från 15 år och uppåt.

fler reatips!

Kan man? Av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge

Hej och hå, kläder på,

av Stina Kjellgren

Monstren i skogen,

av Mats Jonsson

Pax-böckerna, av Åsa Larsson, Ingelsa Korsell och Henrik Jonsson

Imorgon är allt som vanligt, av Lina Stolz

Stanna, av Flora Wistam

Efter Alaska, av John Green

Det handlar om dig, av Sandra Beijer

bottom of page