Julklappstips från bladen brinner
Årets julklapp – varje år – är givetvis boken. Här är våra bästa presenttips för olika åldrar! Vi har fokuserat på nya titlar, och valt favoriter från året som gått.
/Lisa & Johanna
Årets julklapp – varje år – är givetvis boken. Och ni är många som efterlyst boktips för att hitta rätt! Här är våra bästa julklappstips för olika åldrar, med böcker från året som gått.
för barn 2-5 år
Samtidigt som - Lisen Adbåge
Vad händer exakt nu på olika platser i världen? Hur ser ditt nu ut? Och mitt? En bilderbok på rim som vidgar läsarens perspektiv och öppnar upp världen.
Bockarna bruse börjar skolan – Bjørn Rørvik och Gry Moursund, övers Pija Lindenbaum
Bockarna bruse måste pallra sig iväg till skolan. Det har den nya, ilskna rektorn bestämt. Och vilken rektor det är sen! Det här är garanterad fnissfest för både vuxna och barn.
Vem ser Dim? - Maria Nilsson Thore
Längst ner i skogen, i höjd med mossan, bor en liten, liten figur som heter Dim. Han vill ingenting annat än att bli sedd av de stora som klampar förbi i stövlar. Men tänk om han letar kompisar på fel ställe? Miniatyrvärld, vänskap och skogskärlek!
Natten – Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen
"Vad gör vinden? Vinden blåser. Hur blåser vinden? Vinden blåser schhhh."
En bilderbok om allt som händer på natten, så stämningsfull att man vill viskläsa den.
för barn 6-8 år
för barn 9-12 år
Vålnadens röst - Johan Rundberg
Sebbe ska åka med sin skådismamma på en filminspelning och hamnar på ett gammalt badhotell. Och det dröjer inte länge innan det börjar hända konstiga grejer, och Sebbe dras in i ett spöklikt mysterium. Det här är en spökhistoria som är spännande, rolig och väldigt varm, med otroligt bra dialog!
Anrop från inre rymden – Elin Nilsson
Novellsamlingar för typ 11-åringar är inte det vanligaste, men det här är en sådan. Novellerna handlar om vardagssituationer som vem som helst kan känna igen sig i, och de är så täta och laddade att man läser med andan i halsen, trots att "Anrop från inre rymden" egentligen är rätt långt ifrån action. Elin Nilsson är otroligt bra på att skapa (bra!) jobbig stämning i sina scener!
Fågeln i mig flyger vart den vill – Sara Lundberg
Årets Augustvinnare är en bildbaserad berättelse som bygger på den verkliga konstnären Berta Hanssons uppväxt i 1920-talets bonde-Sverige. Konst, kvinnors villkor, tuberkulos, sorg och längtan! Det här är en läs- och bildupplevelse som träffar rakt i hjärtat.
Miras Martin – Anna Ehring
Är Mira årets bästa bokkaraktär? Kanske. Hon är precis i glappet mellan att vara barn och att vara tonåring, och här handlar det om första förälskelsen, föräldrar, klass och att försöka förstå sig på det sociala spelet i skolan. "Miras Martin" är en himla fin vardagsskildring!
för Tonåringar
Lögnernas träd – Frances Hardinge, övers Ylva Kempe
Religion, vetenskap, feminism och mystiska hemligheter. "Lögnernas träd" är en mustig roman om Faiths jakt på svaret om vem som tog död på hennes pappa. Den kräver sin läsare, men för den som längtar efter ett riktigt romanbygge som utspelar sig i det viktorianska England är den en verklig fullträff.
Under odjurspälsen – Klara Krantz
Signe är 15 år, kåt, ful, fel och olyckligt kär i Joel. Så hon skapar ett alterego. "Frida i Karlstad" är allt Signe önskar att hon var. Det kan väl inte skada att "Frida i Karlstad" tar kontakt med Joel på chatten?
Klara Krantz har skrivit en helt vansinnesbra och modig skildring av denna Signe. Hon går så nära att läsningen nästan blir obehaglig. Och det menar vi som den största av komplimanger.
Vakuum – Mia Öström
Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog livet av sig, och Jonna upplever det som att hon svävar ensam i en mörk rymd. Men så hittar hon spår efter Johan, lappar han lämnat. Var hamnar hon om hon följer dem?
"Vakuum" är rakt på sak, helt osentimental, extremt sorglig och faktiskt... rolig? Det är absolut en av årets starkaste ungdomsböcker.
Hata Gustavsberg – Agnes Lindström
Femtonåriga Mirre har så sjukt tråkigt i Gustavsberg. Inget händer någonsin. Ingen kamp förs, ingen överraskar. Förrän Mirre kommer ut som gay, till sin egen och familjens stora förvåning...
Det här är en smart och rapp och rolig debutroman, och Mirre är en av årets skönaste huvudpersoner.
Myran och gåtorna- Linn Gottfridsson och Emma Adbåge
Andra högläsningsboken om Myrans vardag är minst lika bra som den första. Fniss, gråt och vardag, med karaktärer som känns så verkliga att man tror att man känner dem på riktigt.
Mördarmormor – Petter Lidbeck och Per Dybvig
Är mormors berättelser om alla hon mördat sann, eller hittar hon bara på? Sant är i alla fall att Petter Lidbeck är otroligt rolig i all sin gränslöshet.
Åskan - Ulf Stark och Marcus-Gunnar Pettersson
Den stora, bullriga mannen som bor längre ner på gatan... visst måste han vara en jätte? Som kanske... äter barn? En människovarm högläsningsbok där alla karaktärer känns hela – stora som små.
Haj-Jenny – Lisa Lundmark och Charlotte Ramel
"Räck upp handen, Jenny! Var inte så blyg!" Men Jenny är inte blyg. Hon trivs bara med att vara för sig själv, och tänka sina egna tankar. Ge den till någon introvert liten människa som är trött på att höra att hen behöver höja sin röst?