top of page

Fredagen den 7 april blev inte som andra fredagar i Sverige, och det är svårt att tänka på något annat än lastbilen, Åhléns och offren just nu. Det är många – inte minst barn och unga – som är ledsna och oroliga. Och en bok löser ingenting, fixar inga problem. Men de kan lindra och trösta, och vara ingångar till nödvändiga samtal.

 

Igår (lördag) la författaren Fredrik Backman ut en text på instagram och facebook. Så här skrev han:

 

”Jag inser att det här är en liten och banal sak i det stora sammanhanget den här helgen, men om någon av er är i centrala Stockholm idag så kan ni gå in på Akademibokhandeln Odenplan och köpa valfri barnbok, så betalar jag den. Mitt i allt som hände igår blev jag påmind om att jag och många andra föräldrar tittade på varandra och undrade: "Hur förklarar vi det här för ungarna?". Jag vet ju inte. Jag har ingen aning. Men när jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker. När min farfar dog när jag var 6 läste mamma Bröderna Lejonhjärta, och det gav mig ett sätt att prata med min farmor om döden. Nu läser mamma Bröderna Lejonhjärta för mina egna barn, och jag läser Harry Potter med dem, och det hjälper oss att prata om andra saker. Det förändrar inte världen, jag vet det, men det är kanske...något. Så personalen i kassan på Odenplans Akademibokhandel har mitt kort idag, om man väljer en barnbok och visar det här inlägget så betalas den.”

 

Statusen delades tusentals gånger, med rätta. Så väldigt fint initiativ.

 

”Det förändrar inte världen, men det är… något.”

 

Det här är 7 böcker för olika åldrar som kanske kan passa att läsa för ett barn idag, eller erbjuda en ung person om ett tag, när känslorna lagt sig lite och det är dags att börja bearbeta. Läs tillsammans! Prata om det ni läst efteråt! Och ta hand om varandra.

Läsning som tröst och samtalsöppnare

Bild ur "Ninna och sjukhusfåglarna" av Matilda Ruta

”Ninna och sjukhusfåglarna”, av Matilda Ruta.

En bilderbok om barn som måste vara på sjukhus, av olika anledningar. Hur känns det? Vad händer där? Vad gör man av oron? Filosofisk och saklig på samma gång, och väldigt trösterik just idag. Från 3 år.

 

”Huset som vaknade”, av Martin Widmark och Emilia Dziubak. En bilderbok om en gammal gubbe som tappat all livslust, men som sakta hittar tillbaka till glädjen. Den har absolut ingenting med terror att göra, men den handlar om att hitta hopp när allt känns mörkt.  Från 4 år.

 

”Alla frågar sig varför” av Eva Susso och Anna Höglund. En filosofibok om de riktigt svåra frågorna i livet. ”Varför finns ondska?” Den ger inga svar, men känslan av att frågorna finns hos oss alla ger ändå en känsla av gemenskap. Från 6 år.

 

”Min syster är i tusen bitar” av Annabel Pitcher. Boken utspelar sig fem år efter ett terrordåd i London, och handlar om tioåriga Jamie, som förlorade sin storasyster i dådet. Sorglig, så klart, men också med humor under allvaret. Från 9 år.

 

”Dagens katastrofer”, av Cilla Jackert.

"Mamma brukar be Majken att inte oroa sig för det som inte är sannolikt, men då ger Majken alltid samma svar: för de som varit med om något hemskt spelade det ingen roll om det som hände var sannolikt eller inte.” En mellanåldersbok om oro och sorg, och rädsla för nya katastrofer. Här ryms både fniss och sorg. Från 9 år

 

”En bit av mig fattas”, av David Levithan. En ungdomsroman om terrordådet i New York 11 september 2001, eller egentligen om allt efteråt. Om det svåra, men också om glädjen och hoppet. Från 13 år.

 

”Ska bara dö först” av Harald Rosenlöw Eeg.

Det är den andra november och klassen ska åka på utflykt till en moské. Men Anjo, Sherpa, Albert, Ida och Bruno har sina sikten inställda på egna mål och missar tunnelbanan som skolan ska åka med. De hamnar ett tåg efter de andra och just då sprängs en bomb under jorden, nere i tunnelbanan. Så otroligt fint utmejlsade karaktärer, och en bok som fick mycket uppmärksamhet när den släpptes i Norge, strax efter terrordådet där.

7 boktips

(Och det här är bra och konkreta råd från BRIS om hur du kan prata med barn som är rädda och oroliga, eller kanske har sett otäcka bilder.)

bottom of page